ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 230/Α/7-12-2016) ο Νόμος 4442/2016, «Νέο πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και ήδη ισχύει.
Με το Νόμο 4442 απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία έναρξης νέας οικονομικής δραστηριότητας, καταργείται η διαδικασία αδειοδότησης εκ των προτέρων (ex ante) και καθιερώνονται αφενός η διαδικασία γνωστοποίησης για την έναρξη μιας οικονομικής δραστηριότητας και αφετέρου ένα σύστημα εκ των υστέρων ελέγχων (ex post) κατά την λειτουργία της επιχείρησης. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι οικονομικές δραστηριότητες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες σε σχέση με τις προϋποθέσεις έναρξης της λειτουργίας τους:
(α) Χαμηλού ρίσκου δραστηριότητες, όπου προβλέπεται ελεύθερη άσκηση,
(β) Μεσαίου ρίσκου δραστηριότητες, για τις οποίες προβλέπεται γνωστοποίηση, δηλαδή η υποβολή ενός εγγράφου με το οποίο ο επιχειρηματίας ενημερώνει τη διοίκηση για την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης,
(γ) Υψηλού ρίσκου δραστηριότητες, για τις οποίες προβλέπεται εκ των προτέρων έγκριση (ex ante).
Η κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων στα τρία επίπεδα κινδύνου θα γίνεται βάσει των κινδύνων που προκύπτουν:
(1) για την υγεία των καταναλωτών,
(2) για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και περιοίκων,
(3) για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο βαθμό που δεν καλύπτεται από άλλη νομοθεσία.
Η μεταρρύθμιση αφορά αρχικά τρεις τομείς προτεραιότητας, ήτοι τον κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και τον κλάδο του Τουρισμού (τα τουριστικά καταλύματα), τομείς που αποτελούν κάτι λιγότερο από το 30% της οικονομικής δραστηριότητας. Έως το τέλος του έτους 2018 θα εξεταστεί και θα υπαχθεί στο νόμο το σύνολο των οικονομικών κλάδων. Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει έκδοση ΠΔ για την υπαγωγή ορισμένης δραστηριότητας σε γνωστοποίηση ή έγκριση. Στόχος είναι, είτε μέσω των ΠΔ, είτε μέσω προσθήκης ειδικών τμημάτων στο νόμο, να συγκεντρωθούν κάτω από το ίδιο νομικό πλαίσιο όλες οι διατυπώσεις άσκησης δραστηριότητας.
Η περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία, η οποία συνδέεται με μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, εξετάζονται παράλληλα, από τα αρμόδια Υπουργεία.
Ωστόσο, ιδιαίτεροι προβληματισμοί υφίστανται όσον αφορά την μακρά περίοδο ολοκλήρωσης σχεδιασμού και εφαρμογής του νέου νόμου ώστε να συμπεριλάβει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, την επίδρασή του στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ, την λειτουργικότητα του νέου «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων» (ΟΠΣ-ΑΔΕ), την διεξαγωγή των εκ των υστέρων ελέγχων, την κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.