ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

Εγκρίθηκαν τρία νέα προγράμματα για τη μεταποίηση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ και εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 01/01Σ: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με τομεακές προτεραιότητες». Αναμένονται οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους και η οριστικοποίηση των οδηγών εφαρμογής για την υλοποίηση των προγραμμάτων από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων θα κυμανθεί στα 170 εκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, τα τρία προγράμματα για τη βιομηχανία έχουν ως εξής:
Το πρώτο πρόγραμμα «Σύγχρονη Μεταποίηση» αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή υπό σύσταση επιχειρήσεις στους επιλέξιμους ΚΑΔ των τομέων προτεραιότητας με τρεις επενδυτικούς άξονες: «Μεταποιητική διαφοροποίηση – παραγωγικός μετασχηματισμός», «Ψηφιακή Βιομηχανία», «Ενεργειακή αποτελεσματικότητα για ΜμΕ». Αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας προς νέες ή διαφοροποιημένες γραμμές παραγωγής, προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Το δεύτερο Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» αφορά στην χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων νέων ή υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων, με στόχο την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η δράση πρακτικά αφορά στην δημιουργία περιβαλλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κάλυψη σημαντικών εθνικών κενών της παραγωγικής αλυσίδας.
Το τρίτο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα» αφορά τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων για επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταποίησης. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών-βιομηχανικών υποδομών και υποδομών logistics στις περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα αποσκοπούν στη προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των περιοχών αυτών.