Πρόσκληση ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ: Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύτηκε και παραμένει ανοιχτή έως 20/9/2016 η πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) προς συγχρηματοδότηση από το ΕΚΤ με τίτλο: “Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα”. Η πρόταση απευθύνεται στις ακόλουθες κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων:
• Επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς ΝΠΔΔ,
• Θεσμικοί Κοινωνικοί Εταίροι,
• Κλαδικοί φορείς,
• ΝΠΔΔ Εκπροσώπησης Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων,
• Ομοσπονδίες Εργαζομένων, που νομιμοποιούνται να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
• Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων

Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι των Πράξεων θα πρέπει απαραίτητα να είναι εθνικής εμβέλειας και να τεκμηριώνουν τη διοικητική και επιχειρησιακή τους ικανότητα. Στην περίπτωση που η υλοποίηση των ενεργειών κατάρτισης πραγματοποιηθεί και με ίδια μέσα, ο δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη να έχει εκτελέσει και ολοκληρώσει επιτυχώς συγχρηματοδοτούμενες ή και αυτοχρηματοδοτούμενες ενέργειες κατάρτισης αντίστοιχου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου με την διαδικασία των ιδίων μέσων. Αναπτυξιακές Συμπράξεις φορέων που συνάπτουν έγγραφη συμφωνία με την μορφή καταστατικού ΔΕΝ δύνανται να συμμετέχουν στην παρούσα πρόσκληση.

Τα ενισχυόμενα σχέδια δράσης θα αφορούν, κατά προτεραιότητα, στους ακόλουθους εννέα (9) στρατηγικούς τομείς της χώρας: Αγροδιατροφή – Βιομηχανία Τροφίμων, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Περιβάλλον, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Υλικά – Κατασκευές, Υγεία. Τα σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να στηρίζονται σε τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών των εργαζομένων στον στρατηγικό τομέα στον οποίο επικεντρώνεται το σχέδιο δράσης.

Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι ωφελούμενοι (εργαζόμενοι) να αποκτήσουν, πρόσθετες της άσκησης του επαγγέλματός τους, γνώσεις & δεξιότητες που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε σχέδιο πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει:
• Διαμόρφωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επιλεγμένες ειδικότητες βάσει διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και ειδικότερα βάσει των αναγκών για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και επίκαιρων γνώσεων.
• Παροχή κατάρτισης με βάση τα ως άνω προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης
• Πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων /δεξιοτήτων από τα ως άνω προγράμματα, μέσω αξιολόγησης των γνώσεων και της ικανότητάς τους από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISΟ/IEC 17024 ή ΕΟΠΠΕΠ.

Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι σε κάθε σχέδιο θα πρέπει να αποδεικνύουν και να εξασφαλίζουν την επίτευξη της πανελλαδικής κάλυψης της παρέμβασης. Ο αριθμός των ωφελουμένων (εργαζόμενοι) που θα συμμετέχουν στο κάθε σχέδιο θα ορίζεται στην υποβληθείσα πρόταση και θα προκύπτει από τη διάγνωση αναγκών. Θα πρέπει να διασφαλίζεται τεκμηριωμένα η συμμετοχή ωφελουμένων από το σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας. Σε περίπτωση που το σχέδιο δράσης δεν προβλέπει την συμμετοχή ωφελουμένων και από τις 13 περιφέρειες, τότε θα πρέπει να τεκμηριώνεται η περιορισμένη επικέντρωση της παρέμβασης σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίστηκε η 31/12/2023. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων κυμαίνεται από 60.000 € (ελάχιστο) έως 1.500.000 € (μέγιστο). Το μέσο ωριαίο κόστος κατάρτισης ανά ωφελούμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12€ και το κόστος πιστοποίησης μέσω θεωρητικής εξέτασης τα 120€ ή τα 240 € εφόσον η πιστοποίηση διεξάγεται σε 2 φάσεις (θεωρητική και πρακτική εξέταση). Το κόστος απασχόλησης έκτακτου προσωπικού ανέρχεται έως 4.000€ ανά άτομο συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών ενώ επιλέξιμες θεωρούνται και οι δαπάνες μετακινήσεων. Οι έμμεσες δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες έως 15% των άμεσων δαπανών προσωπικού.

Ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίστηκε η 20/9/2016.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Premium Consulting αφορούν σε έλεγχο της επιλεξιμότητας του εκάστοτε υποβαλλόμενου σχεδίου πράξης, στην υποστήριξη κατά τον σχεδιασμό, την υποβολή και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του σχεδίου, στην ανάληψη της διαχείρισης του έργου κατά την υλοποίηση, καθώς και στην υποστήριξη κατά την εκταμίευση της επιδότησης. Για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα.